“De verhalen blijven.”

 

Als iemand overlijdt waar je veel van houdt brengt dat een golf aan verschillende emoties met zich mee. Het stilstaan bij wie diegene was en wat hij of zij voor je heeft betekend kan soms onder-gesneeuwd raken door alle keuzes die je in korte tijd moet maken.

 

Met rustige betrokkenheid sta ik je bij in de week van het afscheid. Daar waar de uitvaartbegeleider helpt met alle praktische kanten rondom de uitvaart, begeleid ik bij het inhoudelijk vormgeven van de plechtigheid. Samen onderzoeken we hoe het afscheid recht doet aan degene die er niet meer is. Met teksten, symbolen, foto’s, muziek of een ritueel. Voorop staat dat het afscheid past bij jullie.

 

Hoe gaat dit in zijn werk? We gaan in gesprek. Ik stel vragen en wat ik vooral doe is luisteren naar jullie verhaal. Het kan een mooie en dierbare ervaring zijn, verschillende herinneringen aan degene die die jullie lief is, met elkaar te delen.

Vervolgens overleggen we, wat jullie belangrijk vinden tijdens de afscheidsplechtigheid. Hierbij komen vragen aan bod als:

  • Willen jullie zelf teksten schrijven?

  • Zal ik een levensverhaal schrijven naar aanleiding van het gesprek?   

  • Welke sprekers zijn er nog meer tijdens het afscheid?

  • Willen jullie de (klein) kinderen betrekken bij het afscheid?

  • Zijn er rituelen of symbolen die passen bij jullie en degene die is overleden?

  • Is er muziek die jullie graag willen beluisteren tijdens het afscheid?

Na het eerste gesprek, werk ik het levensverhaal en de afspraken die we hebben gemaakt uit.

Vervolgens deel ik de teksten met jullie, zodat ik die naar jullie wens kan aanpassen.

 

Alles gaat in overleg en ik stem de inhoud van de plechtigheid zorgvuldig af met de uitvaartbegeleider. Op de dag van het afscheid zien we elkaar terug en ga ik de plechtigheid voor.

 

Ook is het goed mogelijk om (klein) kinderen te betrekken bij het afscheid. Het kan heel waardevol zijn voor een kind om iets concreets te doen tijdens de uitvaart. Voor het verwerkingsproces van het verlies en het begrijpen van wat de dood betekent.

 

Contact

 

Heb je een vraag, wil je vrijblijvend kennismaken, of direct gebruik maken van mijn diensten? Bel of mail gerust.

Telefoon: 06-19197347

E-mail: info@tuinvanrose.com

KvK: 65771036 I Nederland

© 2020 Tuin van Rose  waar verhalen groeien

Wil je op de hoogte blijven over de verhalen en activiteiten van de Tuin van Rose? Vul dan hier je gegevens in voor de nieuwsbrief.